Una nova sentència del Suprem reconeix a un nen amb autisme estudiar en un centre ordinari
L’11 de febrer del 2015 publicàvem al social.cat un article que feia referència a la sentència del Tribunal Suprem de 27 de gener del 2015; una sentència històrica que declarava lesionat el dret a l’educació d’un nen amb autisme per haver-lo exclòs del programa educatiu que seguia. Avui, pràcticament 3 anys més tard, tenim notícia d’una nova sentència del Tribunal Suprem que contribueix a ampliar la protecció dels drets en aquest àmbit.
La sentència del Tribunal Suprem de 14 de desembre del 2017 fa referència a un cas d’un menor d’11 anys que la Conselleria d’Educació del Govern de La Rioja va decidir traslladar d’un centre ordinari a un centre d’educació especial. Fins aleshores el nen havia estudiat en un centre ordinari. Els pares van decidir recórrer la decisió de la Conselleria d’Educació i el Tribunal Superior de Justícia de la Rioja va sentenciar que amb aquest canvi que s’imposava en l’educació del menor es vulnerava el dret a la igualtat del nen.
El Suprem, de fet, ha confirmat ara la sentència del Tribunal Superior de Justícia de La Rioja. Fou recorreguda en el seu moment per part de la Conselleria d’Educació, però la nova sentència no només confirma la resolució de l’anterior, sinó que aborda a fons el dret a l’educació inclusiva, determina els mínims exigibles a l’Administració i els mitjans necessaris amb els que han de complir les administracions públiques en aquest àmbit.
En conclusió, doncs, en tot aquest àmbit no cal perdre mai de vista la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat. Molta de la legislació actual encara continua pendent d’adaptar-se per poder complir amb els mandats i drets reconeguts a la Convenció. Seria tot un gran repte que, més enllà de signar i adherir-se a Convencions internacionals, els Estats que les signen dediquessin un període de temps, encara que sigui breu, a revisar i actualitzar totes aquelles normatives que hi entren en contradicció. Per allò que les coses no quedin només en fer-se una foto. Mentre això no passi, els jutjats i tribunals són l’únic camí per garantir el compliment dels continguts d’aquestes Convencions i Tractats; en definitiva, el camí per corregir aquelles decisions de l’Administració dictades sense fonament, amb arbitrarietat o, fins i tot, en contraposició directa amb els drets que reconeix l’ordenament jurídic.
Article publicat a social.cat el 9 de gener del 2018: