Xarxes socials, comentaris ofensius i discurs de l’odi

Home / Penal / Xarxes socials, comentaris ofensius i discurs de l’odi

Xarxes socials, comentaris ofensius i discurs de l’odi

Ja en un article anterior fèiem esment a la llibertat d’expressió i els límits que té aquesta quan es falta a l’honor injuriant o calumniant una persona. El boom de les xarxes socials està generant un constant augment dels casos judicialitzats per comentaris ofensius, amenaces o, fins i tot, el que s’ha anomenat “discurs de l’odi” a twitter, facebook, etc.

Estaríem davant d’un delicte d’injúries en aquells casos que, amb la intenció de causar un atac a la dignitat de la persona, es formulin expressions que objectivament deshonrin o menyspreïn aquella persona. És a dir, que s’avaluïn no només en funció de com s’hagi sentit aquella persona, sinó d’acord amb els usos i paràmetres socials.

Els jutjats s’estan pronunciant admetent que, en un principi, hi ha ànim d’ofendre quan les frases que s’han fet servir manifesten objectivament una transcendència difamatòria. Correspondrà a qui els ha expressat i publicat demostrar que realment el movia un altre ànim que no era el d’injuriar.

El Codi Penal és sempre l’últim recurs amb el que buscar rescabalar aquestes conductes o intentar evitar-les. Per aquest motiu, són diverses les sentències que han acabat absolent les suposades injúries o calumnies quan, d’una banda, s’ha comprovat la veracitat de la informació publicada o, d’altra, la generalitat de les expressions publicades (distingint aquí clarament entre atribuir una determinada acció a algú concret o a un conjunt genèric o indeterminat).

El recentment anomenat “discurs de l’odi”, en canvi, sí que està tenint una condemna penal exemplar amb les últimes sentències. Primer va ser a través de sentències que recollien multes per amenaces en casos de desitjar la mort a algú o advertir-lo que vigilés, creant al destinatari del missatge la intimidació i el temor per l’anunci d’un mal real, seriós, injust i determinat. Però, seguidament, també han tingut lloc sentències del propi Tribunal Suprem que han censurat i condemnat l’enaltiment de delictes de terrorisme o la humiliació que s’hagi fet a les víctimes. Amb la configuració jurisprudencial que articula el Tribunal Suprem no estan protegides per la llibertat ideològica o d’expressió aquelles expressions que inclouen un injustificable menysteniment a les víctimes. I, en aquesta línia, deixa clar el Tribunal que no es penalitza l’acudit fàcil o de mal gust, sinó la humiliació que suposa quan la burla, a més a més, ho és sobre persones concretes i identificables.

Recommended Posts

Leave a Comment


*

indemnitzacioherencia
Procuradores en Barcelona
Abogados Separaciones Divorcios en Madrid
Abogados Separaciones Divorcios en Sevilla
Abogados en Almería
Abogados separaciones divorcios en Jaén